FAQ

Vse, kar ste si želeli vprašati, pa si niste upali …

Na tem mestu bomo objavljali vprašanja in odgovore, ki se nanašajo na tekmovalni bikepacking. Če imate tudi vi kakšno vprašanje, vas zanima mnenje ali karkoli drugega, nam pišite na info@bikepackingslovenija.si in pomagajte še drugim. Veseli bomo vsakega, ki mu bo ta stran koristila.

Primer 1: Med vožnjo naletim na sotekmovalca, ki je v težavah. Naj mu pomagam ali naj grem naprej, da dosežem čim boljšo uvrstitev?

Odg.: Tu ni dileme, tudi v pravilih piše, da je pomoč sotekmovalcu obvezna, če jo le-ta potrebuje. Fair play ima prednost pred končno uvrstitvijo. O takem primeru nemudoma obvestite organizatorja.

Primer 2: Med vožnjo opaziš, da ima sotekmovalec spremstvo v avtu. Naj to ignoriram, saj se me ne tiče, na tem tekmovanju sem sam s sabo, za ostale me ne zanima? Ali naj ga prijavim organizatorju?

Odg.: Tudi tu ni dileme. Že etični in moralni standardi nasprotujejo vsakovrstnim goljufijam in nespoštovanjem pravil. Na bikepacking tekmovanjih je prepovedana kakršnakoli pomoč tretjih oseb, razen seveda v izjemnih primerih. Tekmovalec, ki ima spremstvo, je zgrešil bistvo bikepackinga in je tam očitno po pomoti. Za nagrado bo dobil doživljenjsko diskvalifikacijo udeležb na prireditvah, ki jih organizira ŠD Bikepacking Slovenija. V takem primeru torej ne odlašajte in tako kršitev takoj sporočite organizatorju, v skladu z možnostjo, to tudi evidentirajte. Ne gre za tožarjenje, ampak za naznanitev ene najhujših možnih kršitev.

Primer 3: Noč je, utrujen/a sem, zebe me, spi se mi, dež pada in cesta je en sam gor in dol in še v obupnem stanju. Trasa gre prav v bližini mojega doma ali v bližini prijatelja. Tam se bom ustavil/a. Je postopek pravilen? Zakaj da oz. zakaj ne?

Odg.: Postopek ustavljanja doma ni pravilen. Če želite tekmovanje končati, se ne smete ustaviti doma, ker bi tako kršili pravilo enakih možnosti. Ostali udeleženci se namreč ne morejo ustaviti pri vas, niti vaš dom ni splošno dostopen vsem. Če se vseeno ustavite doma, to nemudoma sporočite organizatorju. S tem ste prenehali biti v tekmovalnem sporedu, lahko pa potem sami za sebe nadaljujete do cilja. Zavedajte se, da ste se za udeležbo odločili sami in ste ob prijavi navedli, da se strinjate s pravili.

Primer 4: Noč je, utrujen/a sem, zebe me, spi se mi, dež pada in cesta je en sam gor in dol in še v obupnem stanju. Le kaj si je mislil organizator, da moram voziti v takih pogojih? Kriv je za moje težave, za moje slabo počutje. Ob prvi priložnosti mu bom povedal nekaj krepkih, na raznih forumih pa bom pisal le najslabše o njemu. Ali je organizator kriv za moje težave? Je tako razmišljanje pravilno? Zakaj da oz. zakaj ne?

Odg.: Tako razmišljanje seveda ni pravilno. S prijavo na tekmovanje ste potrdili, da poznate pravila, traso, da ste prebrali tekmovalni priročnik. V času prijave je bila znana celotna trasa ali pa njeni ključni deli (npr. obvezne točke). Organizator seveda ne more biti odgovoren za vreme in stanje cest. Vsak udeleženec ima dovolj časa, da se fizično, psihično in logistično pripravi na tekmovanje ter da si pridobi kar največ ustreznih informacij o cestah, po katerih poteka tekmovanje in možnostih oskrbe med samim tekmovanjem.

Primer 5: Imam okvaro kolesa. V bližini ni nobenega kolesarskega servisa. Ali lahko zaprosim neznanca, ki pride mimo, da me zapelje do kraja, kjer bom dobil servis za kolo?

Odg.: Lahko, ampak samo v primeru, da je res neznanec. Ne smete pa dobiti pomoči od domačih, prijateljev, … To je sicer skoraj nemogoče nadzirati, zato je to bolj vprašanje etike in moralne drže vsakega udeleženca. Prav tako greste lahko do servisa le v odpiralnem času. Ko odpravite napako, vas lahko, spet neznanec, zapelje do kraja, kjer ste imeli okvaro, lahko greste do tam z javnim prevoznim sredstvom, lahko se peljete s kolesom. V vsakem primeru pa morate o vsem tem obvestiti organizatorja.

Primer 6: Ob trasi imam prijatelje. Ali me lahko pridejo spodbujat med vožnjo?

Odg.: Lahko. Ne smejo pa vam nuditi nobene pomoči, ne smejo teči, kolesariti, voziti, rolati, … z vami. Prav tako vam ne smejo dati npr. hrane, pijače, oblačila, …

Primer 7: Naključni kolesar hoče voziti z mano. Kaj to pomeni za moj status na dirki?

Odg.: Pravila tekmovalnega bikepackinga je popolna samota, tako da nihče ne sme voziti z vami in ob vas. V takem primeru tej osebi pojasnite, na kakšni prireditvi sodelujete in ga prosite, naj naj gre svojo pot in svojo smer, spustite ga naprej, … Če ta oseba tega ne spoštuje, obvestite organizatorja.