TRASA 1000.SI

Trasa 1000.si 2023

https://ridewithgps.com/routes/41738645

Trasa je okvirna in se lahko pred štartom v nekaterih delih spremeni. Odvisno od na primer cestnih del ali ostalih okoliščin. Končna trasa bo znana pravočasno pred štartom.

Štart in cilj:

Ajdovščina, drugo največje mesto Vipavske doline, je na prvi pogled mirno, podeželsko zasanjano mesto, varno prislonjeno ob pobočje Gore in udobno zleknjeno v rodovitni, mediteransko blagi dolini. A le na prvi pogled. Kot bi prevzela karakter hudourniške reke Hubelj, ob kateri je nastala, je Ajdovščina presenetljivo dinamično, včasih celo impulzivno mesto, polno ustvarjalnega življenja. godovina mesta sega več kot dva tisoč let nazaj, v čas, ko so Rimljani ob Hublju najprej postavili cestno postojanko, nato pa zgradili mogočno vojaško utrdbo, imenovano Castrum Ad Fluvium Frigidum (Utrdba ob mrzli reki), za obrambo vzhodnih meja rimskega imperija.

Vir: https://www.vipavskadolina.si/splosno/ajdovscina

1000.si je kolesarsko tekmovanje, ki v krogu poteka izključno po ozemlju Republike Slovenije.

Štart in cilj sta v Ajdovščini.

Na trasi ni vmesnih kontrolnih točk. Krajšanje ali neupoštevanje trase je lahko le v primeru višje sile, ko je ogroženo zdravje ali življenje udeleženca. V takem primeru je obvezno takoj obvestiti organizatorja.

Kljub temu se morajo udeleženci po 515. km ustaviti in evidentirati v Mladinskem domu Hodoš, Hodoš 100, 9205 Hodoš) (46.841500, 16.335030).

Slaščičarna Ajdovščina

Preverjeno najboljša slaščičarna in picerija daleč naokoli z lastno proizvodnjo tort, sladoleda in drugega pekovskega peciva. Sami delajo piškote, domače marmelade in sirupe. Tradicionalno in večkrat letno zbor kolesarjev, ki v organizaciji ŠD Bikepacking Slovenija vozijo po Sloveniji in drugih državah.

Vmesna točka, kjer je obvezen postanek

Mladinski dom Hodoš, Hodoš 100, 9205 Hodoš) (46.841500, 16.335030)

Hodoš (madžarsko Hodos oziroma Őrihodos) je naselje na severovzhodnem Goričkem ob slovenskomadžarski meji v Občini Hodoš. Kraj je opredeljen kot območje, kjer avtohtono živijo pripadniki madžarske narodne skupnosti in kjer je poleg slovenščine uradni jezik tudi madžarščina. Kraj se je razvil na levem bregu Dolenskega potoka do njegovega izliva v Veliko Krko. Skozi naselje pelje glavna cesta in železniška proga iz Murske Sobote do mejnega prehoda Hodoš – Bajánsenye. Glavna gospodarska dejavnost v kraju je kmetijstvo; tržne presežke daje živinoreja. Prebivalstvo je pretežno madžarske narodnosti. Zaradi majhnega naravnega prirastka in odseljevanja kraj nazaduje.

https://sl.wikipedia.org/wiki/Hodoš

Mladinski dom na Hodošu

Mladinski dom je turistična posebnost v okviru katere oddajamo nočitvene kapacitete predvsem neprofitnim organizacijam, ki želijo izkoristiti možnosti turizma na podeželju in odkriti še skoraj nedotaknjeno naravo obmejnega obmonja, začutiti sveži zrak ob gozdu stran od naselja ter slišati prelepi glas žvrgolenja različnih vrst ptic.

Prostori so pripravljeni in opremljeni nadstandardno. V pritličju sta dve sobi s šestimi in ena soba z osmimi nadstropnimi posteljami. Posebej so postavljene sanitarije za fante in dekleta in v vsaki sta po dva tuša. V mladinskem domu je tudi dnevni prostor, jedilnica za 48 oseb, opremljena kuhinja in čajna kuhinja. V mansardi so štiri sobe, dve z francosko posteljo, vsaka soba ima posebej tuš z WC-jem.

V sklopu projekta Mladom + smo pridobili dodatne nočitvene kapacitete ležišč. Dva bivalnika, v vsakem je 9+2 ležišč, kopalnica in WC.

Skupna kapaciteta prostih ležišč je 28 oseb in 8 dodatnih ležišč ter v bivalnikih 22 ležišč.

Informacije o uporabi mladinskega doma lahko dobite tudi na sedežu občine in na številki: (02) 559 80 21 ali (041) 935-045.

Prisrčno vabljeni, ter obilo užitkov v našem kraju Vam želijo,

Javni zavod za turizem in promocijo občine Hodoš, Občina Hodoš in Madžarska samoupravna narodna skupnost občine Hodoš.

https://www.jztp-hodos.si/