TRASA 1000.SI

Trasa 1000.si 2021

1000.si je kolesarsko tekmovanje, ki v krogu poteka izključno po ozemlju Republike Slovenije, https://ridewithgps.com/routes/35078299.

Štart in cilj sta v Ajdovščini, pred Slaščičarno Ajdovščina, Goriška cesta 11, 5270 Ajdovščina (45.88683, 13.90824).

Na trasi ni vmesnih kontrolnih točk. Krajšanje ali neupoštevanje trase je lahko le v primeru višje sile, ko je ogroženo zdravje ali življenje udeleženca. V takem primeru je obvezno takoj obvestiti organizatorja.

Kljub temu se morajo udeleženci po 538,8 km ustaviti in evidentirati v Hostlu Peterloug (Markovci 93, 9204 Šalovci) (46.84376, 16.22526).

Štart in cilj:

Ajdovščina, drugo največje mesto Vipavske doline, je na prvi pogled mirno, podeželsko zasanjano mesto, varno prislonjeno ob pobočje Gore in udobno zleknjeno v rodovitni, mediteransko blagi dolini. A le na prvi pogled. Kot bi prevzela karakter hudourniške reke Hubelj, ob kateri je nastala, je Ajdovščina presenetljivo dinamično, včasih celo impulzivno mesto, polno ustvarjalnega življenja. godovina mesta sega več kot dva tisoč let nazaj, v čas, ko so Rimljani ob Hublju najprej postavili cestno postojanko, nato pa zgradili mogočno vojaško utrdbo, imenovano Castrum Ad Fluvium Frigidum (Utrdba ob mrzli reki), za obrambo vzhodnih meja rimskega imperija.

Vir: https://www.vipavskadolina.si/splosno/ajdovscina

Slaščičarna Ajdovščina

Preverjeno najboljša slaščičarna in picerija daleč naokoli z lastno proizvodnjo tort, sladoleda in drugega pekovskega peciva. Sami delajo piškote, domače marmelade in sirupov. Tradicionalno in večkrat letno zbor kolesarjev, ki v organizaciji ŠD Bikepacking Slovenija vozijo po Sloveniji in drugih državah.

Vmesna točka, kjer je obvezen postanek

Hostel Peterloug, Markovci 93, 9204 Šalovci) (46.84376, 16.22526)

Občina Šalovci leži na skrajnem severovzhodu Slovenije, Goričkega, na območju Krajinskega parka Goričko in nature 2000 in meji z Republiko Madžarsko. Geografsko pripada idilični, gričevnati prekmurski pokrajini. Enkraten splet političnih okoliščin na mirovni konferenci in kasnejši razvoj ovijata to pokrajino v nov, dodaten pajčolan skrivnosti, nedoumljivega, drugačnega. Po osamosvojitvi leta 1991 in reorganizaciji lokalne samouprave leta 1998 in potem, ko hodoški del nekdanje skupne Občine Hodoš-Šalovci dobi lastno občino, nastane sedanja Občina Šalovci. Površina občine je 58,2 km2 in obsega vasi Budinci, Dolenci, Čepinci, Markovci, Domanjševci in Šalovci, ki je tudi upravno središče in kjer je tudi sedež občine. Po zadnjih podatkih na področju občine živi 1597 prebivalcev, kateri so po veroizpovedi večinoma katoliki in evangeličani. V vasi Domanjševci pa poleg Slovencev živijo tudi pripadniki madžarske narodnosti, ki imajo pomembno vlogo pri navezavi in ohranjanju dobrososedskih odnosov s sosednjo Republiko Madžarsko.

TNC PETERLOUG, naslov: Markovci 93, 9204 Šalovci (cca 6 km zahodno od kraja Šalovci): Peterloug pomeni mavrica v jeziku domačinov iz Markovec in še nekaterih okoliških vasi. Tega izraza ne poznajo niti v ostalem delu Goričkega, kaj šele Prekmurja. Poimenovanje novega nastanitvenega in turističnega centra po mavrici se zdi zelo primerna izbira, kajti tukaj se lahko resnično na enem mestu »dotaknemo« vseh barv mavričnega spektra: modre vode reke Krke, zelenih gozdov po vsej okolici potresenih gričev, rdečih makovih cvetov, ponosno izstopajočih sredi poletnih žitnih polj, ter rumeno-tople žarke poletnega sonca, ki od vseh krajev naše domovine tukaj sije največ dni v letu. Dodana vrednost centra pa je gotovo tudi njegova lega znotraj območja Natura2000 , Krajinskega parka Goričko ter kot začetno/končna točka astronomske učne poti Goričko pod zvezdami.

http://salovci.si/